Festa del Renaixement de Tortosa

COMPARTIR

Pensada per dur-la a terme al nucli històric de Tortosa, la Festa vol reactivar-ne la recuperació, així com el sentit de capitalitat quant a l'extens territori que al llarg del temps ha governat.

El text i les imatges publicades són cedides i no editades. Podeu demanar la retirada contactant amb nosaltres.

Tortosa

-

Baix Ebre

-

Tarragona

| Data:

20/07/2023
al 23/07/2023

Festa del Renaixement de Tortosa

LA FESTA DEL RENAIXEMENT

La segona quinzena de juliol Tortosa celebra la Festa del Renaixement. Amb el subtítol l’esplendor d’una ciutat al segle XVI, la Festa rememora, a través d’una àmplia oferta d’activitats de caire lúdic i cultural, el període històric del segle XVI, un dels moments més interessants en l’existència de la nostra ciutat.

A recer del ric llegat patrimonial, artístic i cultural del segle XVI, cada any ens podem traslladar a un món d’olors, sabors i costums ja desaparegut. El nucli antic es transforma, nobles edificis i centenàries muralles s’engalanen de forma exhuberant mentre els ciutadans acaben de bastir les seves tavernes, preparen els obradors i enllustren els seus vestits d’època; els procuradors -el Govern local- i les famílies nobles, es mostren ufanosos i passegen amb senyoriu pels carrers de la ciutat que governen.

 

Els obradors i fogars dels  restauradors, forners i pastissers recuperen centenàries receptes que ofereixen als visitants i comensals. Durant tota la Festa la gastronomia baixemedieval i renaixentista és present, tant als restaurants que participen en el Mengeu de Festa, als forns i pastissers que elaboren Les Llepolies de la Festa o a les tavernes de La Ruta de la Saboga que recreen espais més populars de trobada.

Artistes, músics i rodamóns vinguts d’arreu donen vida als carrers i animen els  palaus i els edificis nobles de la ciutat amb espectacles i actuacions. Arriben grups itinerants i d’altres que recreen la vida quotidiana a l’Edat Moderna, en els seus campaments o tallers, on conviuen durant la Festa. Durant tot el dia es van succeint actuacions constantment, qualsevol carrer, plaça o racó és un escenari propici on us podeu trobar les més variades representacions.

La segona quinzena de juliol Tortosa celebra la Festa del Renaixement
Turisme Tortosa

l mateix temps, els actes i cerimònies es van succeint. Els procuradors juren el càrrec, els Trasts de defensa, amb els seus colors i estendards, encapçalats per les banderes de la Ciutat i la Vegueria, desfilen pels carrers, i les famílies nobles assisteixen a les justes per al seu divertiment. Tota la ciutat és un gran escenari que ens transporta en el temps a l’esplendor del segle XVI. Una ciutat que ha vist determinada la seva història des del vincle que el riu Ebre li conferí amb la mar Mediterrània, una ciutat multicultural i oberta al món a través de l’aigua, orgullosa del seu passat i de la seva història bimil·lenària, que rememora durant la Festa del Renaixement al crit de:

Terra d’aigua
Terra d’un riu.
Visca la Vegueria de Tortosa!
Visca!

La Festa del Renaixement ha rebut nombrosos reconeixements, com la declaració de Festa d’Interès Turístic Nacional, Festa Local d’Interès Turístic Local i la Placa d’Honor del Turisme de Catalunya.

Una excusa perfecta per gaudir de quatre dies de festa i per descobrir el ric patrimoni històric, cultural i paisatgístic de Tortosa i del sud de Catalunya.

Els obradors i fogars dels restauradors, forners i pastissers recuperen centenàries receptes que ofereixen als visitants i comensals
Turisme Tortosa

ORÍGENS

L’any 1996 es va dur a terme la primera edició de la Festa del Renaixement. La idea que va donar pas al projecte va sorgir a conseqüència d’un treball que estava duent a terme el Consell Comarcal del Baix Ebre. Per tal de dissenyar un escut que representés la nostra comarca, es va estudiar un petit quadern anomenat Host i Cavalcada  que, datat l’any 1544, descrivia i enumerava les forces de defensa de la ciutat de Tortosa en època de Carles V. Una acurada descripció de les confraries amb els seus colors, els noms d’il·lustres capitans i de pobles de la nostra comarca oferien la imatge d’una ciutat poderosa, orgullosa dels seus símbols i organitzada.

Artistes, músics i rodamóns vinguts d’arreu donen vida als carrers i animen els palaus i els edificis nobles de la ciutat amb espectacles i actuacions
Turisme Tortosa

L’experiència d’altres ciutats posava de manifest que la recuperació del passat a través d’activitats lúdiques n’havia fet possible la promoció econòmica i turística. En principi, es va plantejar recrear el passat medieval, etapa d’esplendor de la Confederació Catalano-aragonesa i de la pròpia ciutat.  El creador d’aquest projecte, Ramon Cardús, regidor de l’Ajuntament i actual president d’honor de la Festa del Renaixement, tenia al cap aquesta idea. La coincidència d’aquests treballs, i el consell d’historiadors i tècnics, decantant-se per recrear el segle XVI, l’època del Renaixement, un període, considerat decadent  a Catalunya, però de vitalitat a Tortosa, juntament amb el valor diferencial que comportava una recreació de l’Edat Moderna en lloc de l’Edat Mitjana, va acabar decantant la balança cap el segle XVI.

l mateix temps, els actes i cerimònies es van succeint. Els procuradors juren el càrrec, els Trasts de defensa, amb els seus colors i estendards, encapçalats per les banderes de la Ciutat i la Vegueria, desfilen pels carrers, i les famílies nobles assisteixen a les justes per al seu divertiment
Turisme Tortosa

El referent històric, ric i descriptiu, que oferia la variada documentació va configurar un projecte incipient del que avui coneixem com a Festa del Renaixement. El segle XVI s’albirava com un període de gran importància per a la nostra història, el conjunt arquitectònic dels Reials Col·legis o l’obra literària de Cristòfor Despuig, en donaven fe. D’altra banda, com hem dit, l’època no era motiu de cap altra manifestació ludicocultural a Catalunya, i, en aquells moments, de molt poques de la resta d’Espanya.

La Festa va nàixer aquell mes de maig de l’any 1996 amb uns objectius molt clars, que en van determinar el disseny, i que avui continuen sent punt de referència: la creació d’un producte lúdic i cultural de qualitat, basat en un referent històric rigorós, i una oferta d’espectacles gestats i produïts en bona part per la mateixa organització, amb la finalitat de promocionar turísticament i culturalment la ciutat, com també reactivar l’economia i l’associacionisme.

La Festa del Renaixement ha rebut nombrosos reconeixements, com la declaració de Festa d’Interès Turístic Nacional, Festa Local d’Interès Turístic Local i la Placa d’Honor del Turisme de Catalunya.
Turisme Tortosa

Pensada per dur-la a terme al nucli històric de Tortosa, la Festa vol reactivar-ne la recuperació, així com el sentit de capitalitat quant a l’extens territori que al llarg del temps ha governat. Un altre dels objectius que vam assumir com a fonamental va ser la revitalització del sentiment d’orgull i pertinença a aquest territori a través del coneixement del passat.

Un dels reptes més importants ha estat la implicació de la ciutadania en el projecte. Avui els resultats d’aquesta implicació són un dels més extraordinaris èxits de la Festa, i, sens dubte, allò que la legitima. La Festa del Renaixement s’ha convertit en el principal acte promocional de la ciutat. Original quant a l’època que recrea, i exemple de participació ciutadana, el camí encetat ens du a definir noves fites: entrar en contacte amb altres festes i recreacions històriques per enriquir-nos i cooperar en projectes comuns.

És així com aquest projecte ha anat prenent forma, creixent a partir de l’esforç de l’organització i de la participació de tota una ciutat, cosa que ens ha deixat la memòria moments inoblidables. Edició rere edició, ens hem anat sorprenent mentre redescobríem Tortosa a l’ombra transformadora de la història.

 

 

FITXA TÈCNICA

Organitzador:

Preu:

Adreça:

Diferents espais del municipi

|

Tortosa

|

Baix Ebre

|

Tarragona

PDF:

AGENDA

RECOMANEM

VIU LA MÚSICA